Izrada trofeja (Najava)

  Poštovani, od 2024. godine počinjemo sa izradom vaših trofeja. Cijena ovisi o veličini i dimenzija, te ide isključivo na vaš upit.

   

  Replike riba ili prepariranje u stilu C&R

  Zamislite situaciju kad ribolovite na nekom udaljenom mjestu gdje nema mogućnosti da se očuva trofejni primjerak ulovljene ribe ili na mjestu gdje se lovi samo C&R, a vi bi ipak htjeli imati trofej u vašem domu.

  Voljeli bi ga gledati i podsjećati se na napete trenutke drila, skokove i pokušaje otimanja prevarene ribe, pa evo upravo to ovakav način «modernog prepariranja» i omogućava.

  Ulovili ste ribu, slikali ste je premjerili i pustili, javite se meni ili nekom drugom tko se bavi izradom replika i imati ćete trofej i ako ste je pustili.

  Repliciranje riba nije jednostavan posao, samo oslikavanje obrađenog blanka bez lažne skromnosti graniči sa umjetnošću. Svaka je riba unikatna i ne postoje dvije iste kao što ne postoje ni u prirodi.

  Prednosti repliciranja u odnosu na prepariranje ribe je višestruko.

  Kao prvo i osnovno: za izradu samog modela za repliciranje životom je «platila» samo jedna riba od koje se izradi osnovni kalup, a ne svaka ulovljena riba koja bi se preparirala.

  Riba je kopirana do zadnjih detalja i nema deformacija ukoliko preparator nije pogodio «liniju» ribe.

  Riba nije «napuhana» kao kada se obično uradi lutka za prepariranje na koju se navlači koža sa ljuskama.

  Dalje tu nema propadanja uslijed vremenskog utjecaja ili samog procesa prepariranja tj. sušenja kada je neminovno gubljenje mesne mase na ribi. Ne može se desiti da je napadnu i iznutra «pojedu kukci», a ukoliko se pri narudžbi priloži fotografija ribe, replikator može prenijeti vjerno i specifične boje ribe, ovisno da li je bio ulov u ljetnom ili zimskom periodu, da li se radi o ribi u mrijestu ili van njega.

  Prednost je i trajnost replike ili da kažem vječnost samoga trofeja, jer je izrađen od poliesterskih materijala, a boje i lakovi koji se koriste su čak i UV otporni.

  Inače klasičnim prepariranjem se bavim unazad 10-tak godina (i dalje se bavim) po potrebi i zahtjevima klijenata, uz woodcarving, a repliciranjem riba sam zaokružio i podigao kvalitet prepariranja na jedan viši nivo nego što je do sada bilo klasično prepariranje.

   Naš majstor, Goran Mamuzić,Primal Fishing